werken in de zorg betekent voor mij elke dag een nieuwe uitdaging

susan | 32 jaar | forensische psychiatrie & thuiszorg

Susan Lusink uit Ulft heeft al heel wat ervaring in verschillende sectoren van zorg en welzijn. Eerst werkte ze in de forensische psychiatrie en daarna in het mobiele nachtteam van de thuiszorg. Ze is een gedreven tante die niet bang is voor een uitdaging. Ze deelt haar ervaringen graag, zodat anderen net zo enthousiast worden over studeren en werken in zorg en welzijn als zij!


Wat betekent werken in de zorg voor jou?

“Altijd een uitdaging!” zegt Susan enthousiast. “Het is heel divers en ik vind het erg leuk dat ik met mijn verpleegkundeopleiding alle kanten op kan. Denk je na een tijdje; dit is toch niet de doelgroep waar ik wil blijven werken, dan kies je gewoon iets anders.”

Hoe was het om te werken in de forensische psychiatrie?

“Ik werkte in de crisisopname met mensen die een delict hebben gepleegd, maar niet in de gevangenis terechtkomen.” Een uitdagende doelgroep dus. “Vanaf het moment dat ze binnenkomen is het ons eerste doel om deze mensen een dagstructuur te geven. Je brengt ze eerst terug naar de basis, voordat je hun specifieke problemen kunt behandelen. Ik heb daar zes jaar gewerkt, maar ik kon het uiteindelijk niet meer combineren met mijn thuissituatie. Daarom ben ik op zoek gegaan naar iets anders. Na een paar jaar vind ik het ook belangrijk om een nieuwe uitdaging te zoeken om fris en alert te blijven.”

De thuiszorg is toch wel meteen een heel andere sector?

“Ja klopt, maar daarom heb ik ook bewust gekozen voor het nachtteam. Ik hou van uitdaging en dat heb je daar heel erg. Je werk is onverwachts. Aan het begin van je dienst weet je niet wat er gaat gebeuren. Je krijgt altijd te maken met korte problemen en dat probleemoplossend werken vind ik heel interessant. Het geeft veel voldoening.”

Hoe ziet zo’n nacht eruit?

“Je hebt een paar vaste adressen op de je route en voor de rest ben je de hele nacht bereikbaar voor spoedzorg. Heel veel zorg die vroeger alleen in het ziekenhuis werd aangeboden, regelen we nu thuis. En alles wat overdag mis kan gaan, kan ’s nachts ook misgaan. Daarom is het nachtteam heel belangrijk.”

Vind je het niet lastig dat je soms niet weet wat de nacht gaat brengen?

“Er is zeker veel variatie,” lacht Susan. “Maar ik zie het als een uitdaging. Overdag in de thuiszorg is je dag al gepland en heeft iedereen zijn eigen specialisme. Maar ’s nachts doen wij écht alles zelf, want je bent alleen. Je hebt veel verantwoordelijkheid en moet ook creatief kunnen werken. Je kunt niemand bellen voor advies. En tóch zul je de patiënt de nacht door moeten helpen.”

Is jouw creativiteit één van de belangrijkste talenten die jij inzet tijdens jouw werk in de zorg?

“Ja zeker, met name als ik problemen moet oplossen. Verder zet ik ook mijn humor in. Mensen denken vaak: ouderen zijn saai. En als mensen ziek zijn moet je serieus reageren. Maar ik denk juist: die mensen moeten al de hele dag dealen met problemen en ellende. Gooi er een beetje humor in!

Heb je het gevoel dat mensen humor niet associëren met werken in de zorg?

“Dat is inderdaad een vooroordeel, maar werken in de thuiszorg is heel veel lol maken en dat kan juist goed met oudere mensen! Tegenwoordig wordt er veel gekozen voor werken met jongere mensen, bijvoorbeeld in de psychiatrie, omdat mensen denken dat daar meer uitdaging is. Maar mijns inziens kun je die uitdaging in alle zorgbranches vinden.”

Maakt dit jouw werk het leukste werk dat er is?

“In mijn geval vind ik het vooral zo leuk dat ik met mijn opleiding alle kanten op kan. Er zijn volop mogelijkheden, het is zó divers. Je kunt bijvoorbeeld net zoals ik bij een detacheringsbureau werken, dan wissel je van opdrachtgevers. Mogelijkheden genoeg, meer dan je zelf zou denken. Psychiatrie is bijvoorbeeld niet iets wat mensen associëren met verpleegkunde, maar ook dáár kun je dus gaan werken!”

Een ‘carrièreswitch’ in de zorg: Is dat makkelijk of moet je je dan nog deels omscholen?

“In principe zijn de huidige opleidingen, vooral verpleegkunde, zo breed dat je in verschillende branches aan de slag kan. Soms werk je een tijdje ergens waar je niet veel verpleegkundige handelingen gebruikt. Als je dan weer overstapt naar het ziekenhuis of de thuiszorg, is het wel verstandig om die handelingen weer door te nemen.”

Heb jij tips voor toekomstige studenten/jongeren die een studiekeuze moeten maken?

“Kijk naar het uiteindelijke doel waar je naartoe werkt, dát moet bij je passen, meer dan de studie. Verpleegkunde is heel breed, dus wees je ervan bewust dat je soms dingen moet doen die niet in jouw straatje passen. Romantiseer de opleiding niet, maar hou wel altijd je doel voor ogen. Dan komt het helemaal goed.”

Wat zou jij mensen willen meegeven die nog twijfelen over een studie in de zorg?

“Als je de kans hebt: breed rondkijken en rondvragen. Niet alleen in het ziekenhuis en verzorgingshuis, maar dus ook in de psychiatrie. Ga gesprekken aan en ontdek hoe breed het werkveld is. En vraag vooral: Hoe ziet jouw dag eruit? Als dat bij jou past heb ik nog maar één laatste advies voor je: Kom zorgen dan!”

Ontdek welke studie bij jou past en kom ook zorgen dan!