ik vind het heel waardevol dat je kunt bijdragen aan het geluk van een kind

emilie | 19 jaar | student pedagogiek

Emilie uit Rosmalen zit in het eerste jaar van de studie pedagogiek en woont op kamers in Nijmegen. Elke maandag loopt ze stage bij kinderdagverblijf de Spoenk. Daar heeft ze het enorm naar haar zin.


Hoe ben je bij deze studie terechtgekomen?

“Ik heb eerst communicatie gedaan, maar kwam er snel achter dat het niet bij mij paste. Toen ben ik met een studiecoach aan de slag gegaan en heb ik me georiënteerd op zorg en welzijn. Ik dacht dat ik dan alleen verpleegkunde of geneeskunde kon studeren, maar mijn coach kwam met pedagogiek. Dat vond ik direct interessant. Ik heb een paar meeloopdagen gedaan en veel open dagen bezocht, want ik wilde niet wéér de verkeerde keuze maken. Toen ik het zeker wist heb ik me aangemeld!”

Ik wist ook niet dat pedagogiek een ‘zorg en welzijn’-studie is!

“Ja zeker, deze richting kun je ook op,” zegt Emilie enthousiast. “Ik heb het idee dat het zorg en welzijn gedeelte vooral zit in het helpen en ondersteunen van kinderen. Wij hebben gesprekken met ouders over de opvoeding. Als er bijvoorbeeld kinderen zijn met gedragsproblemen ga je samen met de ouders kijken hoe je die kunt verhelpen.”

Hoe verloopt jouw eerste jaar?

“In het eerste jaar loop je direct stage en meestal loop je dan stage op een kinderdagverblijf, BSO of basisschool. Je draait de dag mee en voert dezelfde taken uit als de pedagogisch medewerkers. Je bent net zo verantwoordelijk als de rest en wordt direct in het diepe gegooid. Daar leer je veel van.”

Wat maakt jouw studie zo leuk?

“Ik vind vooral de combinatie van theorie en praktijk heel leuk,” zegt Emilie tevreden. “Alles wat je op school leert kun je direct toepassen tijdens je stage. De lessen zijn ook heel praktijkgericht, vanuit de boeken leer je je voorbereiden op de praktijk. Het is een duidelijke overgang tussen wat je leert en je toekomstige baan en dat vind ik heel prettig.”

Wat vind je het meest interessant?

“Ik vind het heel interessant om de de hersenen van kinderen te begrijpen. En het beeld achter het kind met een ‘gedragsprobleem’ kunnen zien. Vaak worden kinderen met gedragsproblemen snel afgeschreven, irritant gevonden; daar besteden mensen geen aandacht aan. Maar bij pedagogiek maken we juist tijd voor deze kinderen. We kijken hoe we hen kunnen begeleiden en willen het beste voor het kind.”

Dat klinkt inderdaad bijzonder. Wat is jouw mooiste ervaring tot nu toe?

“Het zit hem in de kleine dingen: bijvoorbeeld dat ik kinderen van de BSO tegenkom op de hockeyclub. Ze blijven graag kijken naar mijn wedstrijd en vragen zelfs hun ouders of ik niet een keertje mag komen oppassen! Heel lief. Dan weet je dat je het goed doet.”

Wat zijn jouw belangrijkste talenten en hoe zet je die in tijdens je studie?

“Ik hoor ook vaak dat ik een geduldig en behulpzaam type ben. Dat is zeker belangrijk. Als er een incident is en een kindje wil me vertellen wat er gebeurd is, dan is het belangrijk om ook het geduld te hebben om goed te luisteren.”

Ik vind je ook zelfverzekerd overkomen. Is dat ook een talent?

“Ja, dat is ook belangrijk,” lacht Emilie, “want anders wordt er snel over je heen gelopen in dit vak. En niet alleen door de kinderen. Je bemoeit je tenslotte ook met opvoeding.”

Op welke plekken kun je gaan werken na een studie pedagogiek?

“Je kunt gaan werken met iedereen van 0-23 jaar. Je kunt ook in de jeugdzorg of een ziekenhuis werken. Eigenlijk overal waar jongeren aanwezig zijn en waar je iets voor die jongeren kan betekenen. In het ziekenhuis kun je bijvoorbeeld kinderen ondersteunen die zich moeten voorbereiden op een operatie. Dat vind ik heel bijzonder werk.”

Waarom zouden jongeren voor dit werkveld moeten kiezen?

“Ik vind het heel waardevol dat je kunt bijdragen aan het geluk van een kind. Je ziet tegenwoordig dat kinderen veel meer naar de opvang gaan dan vroeger. De manier waarop je als kinderopvang dan kunt bijdragen aan hun ontwikkeling wordt dus steeds groter. Dat is heel bijzonder!”

Misschien past een studie pedagogiek wel bij jou! Waar wacht je nog op? Kom zorgen dan!