”hier kun je het verschil maken”

De zingenge wijkverpleegkundige: zo past Linda haar talent toe in de zorg

Studiekeuzetip nummer één: kijk (nog) niet naar welk werk je wil gaan doen, maar naar wat jouw talenten zijn! Want hallo, het werkleven is nog zó ver weg. Dus kijk gewoon naar wat je nu leuk vindt om te doen. Ben jij bijvoorbeeld een geboren teamcaptain of ben je erg sociaal? Check dan eens of een studie in de zorg en welzijn daarbij past. Want er zijn zóveel zorgstudies, er is dus altijd wel iets te vinden dat je leuk vindt. Linda de valk (27), ook wel bekend als de zingende wijkverpleegkundige, vertelt hoe zij haar talent inzet in de zorg!

Uhh.. zingende wijkverpleegkundige, what?

Oké, eerst even terug naar het begin. Linda’s interesse voor de zorg werd op haar 12e gewekt toen haar oma een hersenbloeding kreeg. Het lange ziekbed van 9,5 jaar, waarbij er constante zorg aanwezig was, maakte veel indruk op Linda. Toen wist ze het: ik wil later ook mensen gaan helpen.

Nu werkt ze al bijna 5 jaar als wijkverpleegkundige in Utrecht Overvecht, waar ze ook wel bekend staat als de zingende wijkverpleegkundige. Linda vindt het namelijk superleuk om muziek te maken. Als het uitkomt en als cliënten het leuk vinden, dan neemt Linda graag haar gitaar mee om samen met deze mensen liedjes te zingen. Ze vindt het erg leuk dat ze haar 2 passies zo kan combineren en haar talent tijdens haar werk in kan zetten. Want hoe bijzonder en gaaf is het nou om samen met deze mensen muziek te (her)beleven?

Zo maakte Linda haar studiekeuze

Vóór Linda wijkverpleegkundige werd, wist ze tijdens het vwo niet zo goed wat ze wilde gaan studeren. Ze bezocht open dagen van totaal verschillende opleidingen, van natuurkunde tot bouwkunde. Nadat ze werd uitgeloot voor geneeskunde, besloot ze zich in te schrijven voor hbo-verpleegkunde. Haar vriendin studeerde dit toch al, dus waarom niet? Achteraf vond Linda het niet zo’n slimme zet om gewoon klakkeloos de studiekeuze van iemand anders te volgen, maar ze is erg blij dat dit wel de juiste keuze bleek. Dat had dus ook heel anders af kunnen lopen! Want samen studeren is erg leuk, maar het is stiekem veel beter om zelf te ontdekken wat je leuk vindt en waar je talenten liggen. Maaaar… Linda raadt scholieren wel aan om altijd minimaal één open dag van een zorgstudie te bezoeken: want er zijn zoveel mogelijkheden en het is een gemiste kans om niet te checken of dit iets voor je zou kunnen zijn!

Dit is hoe Linda studeren en werken in de zorg ervaart

Tijdens hbo-v op Hogeschool Utrecht maakte Linda kennis met alle kanten van het vak. Haar lessen waren 50% theorie en 50% praktijk. Die afwisseling is superleuk! De ene les gaat over basishandelingen zoals wassen en het andere moment leer je hoe je het best kan communiceren in bepaalde situaties. En ook de stages waren erg divers: Linda heeft een hele waslijst aan instellingen waar ze stageliep, van een gesloten afdeling bij dementerende ouderen tot aan de neurologie-afdeling bij een ziekenhuis. Door zoveel mogelijk verschillende stages te volgen krijg je volgens haar een erg goed beeld van wat bij je past. En er is niks leukers dan leren in de praktijk! Je leert het vak van alle kanten kennen en daagt jezelf echt uit. Je kunt echt al meer dan je denkt.

Spannend om vervolgens aan een échte baan te beginnen? Nee hoor! Dankzij de vele stages was de stap naar het werkleven erg klein: Linda wist erg goed wat haar te wachten stond toen ze ging werken. En ze vindt het na 5 jaar nog steeds erg leuk. Wat ze als wijkverpleegkundige doet? Linda gaat bij mensen thuis langs om zorg te bieden, in plaats van dat dit bij een instelling gedaan wordt. Denk aan wassen, aankleden, medicatie toedienen en wondzorg. Maar ook aan moeilijkere handelingen zoals een katheter inbrengen of insuline toedienen. Dit is vooral bij ouderen, maar ook bij jongeren na bijvoorbeeld een operatie. Geen dag is hetzelfde en ze komt regelmatig voor bijzondere of verrassende situaties uit. Ze vindt het erg speciaal om dicht bij haar cliënten te staan en te zien wat zich achter gesloten deuren afspeelt. En dat ze haar muziektalent in kan zetten tijdens haar werkdagen maakt het natuurlijk extra bijzonder.

Linda’s missie

Wat Linda het allerbelangrijkst vindt om over te dragen op anderen? Dat je met zorg en welzijn écht het verschil kan maken in het leven van een ander. En dat het van meerwaarde is om met anderen bezig te zijn en iets bij te dragen aan de maatschappij. Want ook al ga je niet in de zorg werken: een zorgstudie als basis is superhandig! Want op de middelbare school leer je niet hoe je moet communiceren met verschillende soorten mensen, hoe je moet reageren in noodsituaties of hoe je een ander verzorgt. Dit komt altijd wel van pas. Dus als je het Linda vraagt is het duidelijk: er zijn zoveel mogelijkheden in zorg en welzijn, kom ook zorgen dan!