Humor is volgens Lotte een héél belangrijk talent in de zorg

lotte | 19 jaar | student verpleegkunde

Lotte Jansen (19) uit Aalten zit nu in haar derde jaar HBO-V op de HAN in Nijmegen. Volgens haar de leukste studie die er is. Zo leuk zelfs, dat ze zelfs vóórdat ze stage hoefde lopen al solliciteerde in een verzorgingshuis. Maar haar mening is dan ook gekleurd, het zorgen is haar namelijk met de paplepel ingegoten!


Hoe is jouw fascinatie voor de zorg ontstaan?

“Mijn moeder is zelf verpleegkundige. Zorg is iets dat ik vanuit thuis uit al veel heb meegekregen,” antwoordt Lotte. “Ik heb door mijn familie al vaker de binnenkant van een ziekenhuis of verzorgingstehuis gezien. Wat de mensen daar deden vond ik heel mooi, dat wilde ik later zelf ook kunnen. Ja, het is me wel een beetje met de paplepel ingegoten!”

Maar hoe heb je uit al die zorgstudies gekozen?

“Ik heb verschillende open dagen bezocht,” vertelt Lotte. Haar tip voor scholieren is om dat ook echt te doen. “Ik ging veel kijken bij sociale en zorg gerelateerde studies en kwam erachter dat verpleegkunde het beste bij me past. Waarom? Omdat het zo breed is. Je hebt daarna kennis over veel verschillende zorgbranches en bent ook heel breed inzetbaar.”

Voldoet die studie ook aan jouw verwachtingen?

“Jazeker! Ik had alleen verwacht dat er meer stages zouden zijn, maar het valt mee. Mijn eerste stage was 8 weken in het verzorgingshuis, en nu loop ik een halfjaar stage in de thuiszorg. Ik merk dat ik veel energie uit stages haal.” Toen in het eerste jaar bleek dat ze nog even moest wachten op haar eerste stage, vond Lotte dat best jammer. Dat heeft ze zelf snel opgelost door met een bijbaan te beginnen in een verzorgingshuis in Aalten. “Dit is zeker een goede tip. Het brengt je heel veel om een bijbaan in de zorg naast je studie te zoeken. Je leert om alles wat je op school leert direct in de praktijk toe te passen.”

Is HBO-V volgens jou evengoed de leukste studie die er is?

“Ja natuurlijk! Want je kunt er een heel sociaal beroep mee gaan uitoefenen. Je bent met mensen bezig. Als dat bij je past is dit de leukste studie die er is.” Het bij mensen thuiskomen, zoals in de thuiszorg, is ook iets heel speciaals volgens Lotte. “Je komt bij mensen op bezoek. Dat voelt intiem, maar ook heel gezellig. Ik hou heel erg van gezelligheid; bij ons thuis is het ook altijd gezellig!”

Gezellig kletsen bij mensen thuis, is dat één van jouw talenten die jij inzet in de zorg?

“Ik hoor altijd van mensen om me heen dat ik een luisterend oor kan bieden. Dat krijg ik ook vaak terug van mijn cliënten. Ze vinden het belangrijk als iemand de tijd neemt en écht naar ze luistert.” Maar er is nog een talent waarvan Lotte eigenlijk niet wist dat het in de zorg van pas zou komen. “Ook humor is heel belangrijk! Het is al verdrietig genoeg dat mensen ziek of zorgbehoevend worden. Als je dan even een lach op hun gezicht kunt toveren, ze kunt opvrolijken, geeft dat heel veel voldoening.”

Dat klinkt inderdaad fijn. Wat is jouw mooiste ervaring tot nu toe?

“Als mensen op hun sterfbed liggen en je kan de laatste zorg toepassen. Die mensen zelf en de familie er omheen zijn jou dan heel dankbaar. Zorgen is heel dankbaar werk, en dat uiten mensen vooral als ze op hun sterfbed liggen. Daar haal ik héél veel voldoening uit.”

Wat bijzonder! Dat is toch ook een moeilijk moment?

“Natuurlijk is het ook verdrietig. Ik vond het in het begin ook lastig als cliënten overleden, omdat je een band opbouwt. Als het overlijden je raakt, is dat ook een teken dat je om iemand geeft en je met hart voor diegene hebt gezorgd. De cliënt en zijn of haar familie waarderen dat heel erg. Dat maakt het tot een mooi moment.”

Zijn er nog dingen die je toekomstige studenten wil vertellen over jouw studie?

“Ik hoor dat veel mensen denken dat je met HBO-V alleen in het ziekenhuis kan werken. Maar het is veel breder dan dat! Ik wil bijvoorbeeld niet in het ziekenhuis werken,” lacht Lotte. “Het is heel belangrijk om te weten dat HBO-V een hele brede opleiding is. En als je twijfelt over een zorgstudie zou ik zeggen: probeer het gewoon! Je kunt er alle kanten mee op. Ik denk ook dat veel mensen het al kunnen. Iedereen heeft talenten die matchen met een studie in de zorg. Het is een ontzettend sociaal beroep. Gewoon doen!”

Volgens Lotte is het dus duidelijk: ontdek welke studie bij jou past en kom ook zorgen dan!