interesse in het menselijk lichaam? Vergeet podotherapie dan niet!

mehrell | 31 jaar | podotherapeut

Mehrell is 31 jaar en podotherapeut in Vlissingen. Samen met haar ouders, broertje en zusje werkt ze in hun eigen familiepraktijk. Ze is enorm gepassioneerd en wil zoveel mogelijk jongeren ook enthousiast maken voor podotherapie. Er is een groot tekort aan podotherapeuten en het is een studie waar nog niet veel mensen voor kiezen. Onmogelijk volgens Mehrell, want het is namelijk de leukste studie ooit!


De hele familie in de podotherapie

Nou, ja, onmogelijk… Toen Mehrell zelf 17 jaar was, ging ze ook eerst voor een andere studie, namelijk pedagogiek. “Ik ging dat doen omdat ik Supernanny Jo Frost had gekeken…” Ze kwam er al snel achter dat dit niet bij haar paste, maar heeft het toch afgemaakt. Tijdens haar studie begonnen haar ouders een podotherapiepraktijk. “Het werd steeds drukker in de praktijk. Ik wilde toch niet verder met pedagogiek, dus hielp ik met de administratie van de praktijk.” Daar begon voor Mehrell de liefde voor podotherapie. “Toen zag ik pas écht wat podotherapie precies inhield. Dat sprak me heel erg aan.” Toen ook haar broertje podotherapie ging studeren, kon Mehrell niet achterblijven…

Een redelijk onbekende studie

De studie was pittig voor Mehrell, maar tegelijkertijd ook heel interessant. “We kregen biomechanica, anatomie, pathologie, onderzoek, en ga zo maar door. Dat klinkt heel lastig, maar het is zeker niet onhaalbaar. Ik heb zelf dyscalculie, maar mij is het ook gelukt!” Benadrukt Mehrell. Gelukkig zijn de klassen heel klein, waardoor je veel persoonlijke aandacht krijgt. Én, er zijn praktijken in de scholen waar echte patiënten met een hulpvraag langskomen. “Zo leer je ook veel door te doen.”

De studie is niet heel populair en dat heeft volgens Mehrell verschillende oorzaken. “Ten eerste denk ik dat de studie gewoon nog té onbekend is.” Ze merkt in haar omgeving dat veel jongeren helemaal niet weten wat het inhoudt, zelfs haar eigen patiënten weten soms niet wat een podotherapeut allemaal doet. “En ten tweede denken mensen vaak: Bah, vieze voeten! Maar dat is eigenlijk totáal niet aan de orde. Het is sowieso veel breder dan alleen werken met voeten… En daarbij: veruit de meeste voeten die je ziet, zijn niet vies!”

Breder dan alleen voeten

Maar wat doet een podotherapeut dan precies? “Podotherapie is heel breed, breder dan alleen ‘voeten’. Je hebt als doel om mensen te helpen in hun beweging, om ze lekker te laten lopen en bewegen.” Als mensen de praktijk binnenkomen, hebben ze een hulpvraag. “Bijvoorbeeld een kind dat niet goed loopt.” Mehrell begint dan met verschillende onderzoeken en overlegt met de huisarts of specialist. “Soms ga ik aan het werk in het werklab: zolen slijpen of ze met de 3D printer maken. Soms komt het voor dat ik wonden aan de voeten verzorg. Elke dag is heel divers, ik heb nooit dezelfde dag.”

Veel mensen denken dat podotherapeuten alleen zolen maken… “Nee hoor, we doen veel meer dan dat!” Lacht Mehrell. “We hebben eigenlijk twee domeinen: het bewegingsapparaat en huid- en nagelaandoeningen. We houden ons dus veel bezig met de voetstand en lichaamshouding, maar doen bijvoorbeeld ook wondverzorging aan de voeten.” Maar, benadrukt Mehrell, als je huid- en nagelaandoeningen niet prettig vindt, hoef je dat werk ook niet te doen. “Je kunt je ook alleen focussen op het bewegingsapparaat. Bijvoorbeeld als podotherapeut bij een voetbalclub!”

Er zijn dus heel veel opties na een studie podotherapie. “Je kunt in een praktijk werkervaring opdoen, maar je kunt ook werken in ziekenhuizen, revalidatiecentra, of dus bij een sportclub. Je kunt het eigenlijk zo breed maken als je zelf wil. Als jij geïnteresseerd bent in een bepaald gebied, kun je je daarin specialiseren.”

Voldoening

Voor Mehrell is podotherapie een prachtig beroep, waar ze veel voldoening uit haalt. “Ik vind het heel mooi dat je écht iets kunt betekenen in iemands leven. Bij mij kwam laatst iemand die de marathon wilde lopen, maar eigenlijk had ze teveel last van haar hielen. We hebben toen ons uiterste best gedaan om haar te helpen, en ze heeft de marathon uitgelopen! Ik heb haar kunnen helpen haar doel te behalen. Dat geeft ontzettend veel voldoening.”

Omdat podotherapie zo veelzijdig is, zet Mehrell meerdere talenten in tijdens haar werk. “Het leuke van podotherapie vind ik dat je ook heel creatief bezig bent, je moet heel oplossingsgericht kunnen denken. Elk persoon is namelijk anders.” Daarbij is de sector altijd aan het vernieuwen. “Je werkt met veel nieuwe technieken, zoals een 3D printer, of een loopband met camerabeelden om het looppatroon van iemand te bekijken.”

Denk aan podotherapie!

Mehrell wil iedereen die twijfelt over een zorgstudie het volgende op het hart drukken: “Als je geïnteresseerd bent in het menselijk lichaam, vergeet podotherapie dan niet! Het imago van de voeten en de sufheid klopt gewoon niet… Het is juist een heel mooi beroep, waarbij je met mensen en techniek samenwerkt. En we hebben jullie hard nodig!”

Nou, meer aanmoediging heb je niet nodig, toch? Kies ook voor podotherapie, en kom zorgen dan!