Werken in de kinderopvang: zoveel méér dan een middagje spelen met kids

Als zorgambassadeur wil Loek laten zien hoe uitdagend en afwisselend het werk in de kinderopvang is, vooral ook aan jongeNS.

DE COMBINATIE VAN KINDEREN EN SPORT IS IETS WAAR VEEL MANNEN VOLGENS LOEK ECHT HUN HART KUNNEN OPHALEN! ER BESTAAN OOK SPECIAAL INGERICHTE SPORT BSO’S WAAR ALLEEN MAAR SPORTACTIVITEITEN GEDAAN WORDEN.

De keuze voor werken in de kinderopvang

Dat je als jonge man niet direct aan een baan in de kinderopvang denkt begrijpt Loek volkomen. “Tijdens mijn studie (HBO Pedagogiek) riep ik ook altijd: “Als ik ergens niet ga werken, dan is het de kinderopvang.” Tijdens het coachen van een jeugdteam op zijn hockeyclub ontdekte Loek dat hij het omgaan met kinderen heel erg leuk vond. Hierdoor is hij zich niet gaan verdiepen in Bedrijfskunde- waar hij in eerste instantie aan dacht- maar in de studie Pedagogiek. “Het eerste wat ik op de website tegenkwam was een foto van een vrouw met een baby. Tja, toen dacht ik ook wel: is dit nu wel écht wat voor mij?” Loek prikte met al zijn enthousiasme door deze eerste indruk heen en is uiteindelijk via Ludios (een aanbieder van sportlessen op bso’s) terecht gekomen bij Kind & Co Ludens.

Weinig mannen in de kinderopvang

“Ik zie in de kinderopvang weinig mannen en dat is zonde als je ziet hoe enthousiast ouders- en vooral ook kinderen -op mij reageren. Het zou het heel mooi zijn als veel meer jonge mannen zich – net zoals ik- niets aantrekken van wat iedereen ervan vindt als je in een ‘vrouwencultuur’ gaat werken. Het is juist ontzettend mooi als je kan laten zien dat je echt van waarde bent in een organisatie.Er komt meer balans voor zowel medewerkers als de kinderen.”

De afwisseling in het werk vindt Loek erg leuk: “Ik ben als senior de schakel tussen het kantoor waar het beleid wordt bedacht en de werkvloer, ik sta zelf 12 uur per week op de groep. Ook heb ik administratieve taken en ben aanspreekpunt voor facilitaire zaken- als er een lekkage op de locatie is bijvoorbeeld- en voor ouders. Geen dag is dus hetzelfde.”

Kinderen begeleiden in hun ontwikkeling

Volgens Loek moet je in zijn functie vooral een kameleon kunnen zijn, want je beweegt je overal tussendoor. “Het ‘afschakelen’ na school levert veel hectiek op. Je moet dus goed de orde en rust kunt bewaren. Ieder kind heeft na school wat anders nodig, is dit: Rust? Energie kwijt kunnen met een potje voetballen?”

Het kunnen zien wat een kind nodig heeft is in bredere zin ook heel belangrijk legt Loek uit: “Als je ziet dat iemand in ontwikkeling achterblijft (fysiek of op het gebied van taal) ga ik op de groep observeren en overleg of er hulp ingezet gaat worden. Een jongen van 3 jaar kon na een paar maanden fysiotherapie weer helemaal mee komen met de groep tijdens gym.”

Werken in de kinderopvang: zoveel méér dan een middagje spelen met kids

Het werken in de kinderopvang wordt volgens Loek wel vaak onderschat: “ mensen denken, je speelt wat met de kids en that’s it, maar als ik zie hoeveel afwisseling er is in activiteiten die we aanbieden, de pedagogische kwaliteiten en de energie die je moet hebben om de kinderen op gang te helpen…dit is echt een vak apart”. Loek merkt gelukkig dat er in de coronatijd wel meer waardering is gekomen. “Met drie kinderen thuis werken is niet te doen, dus veel mensen hebben nu dus echt ervaren hoe belangrijk de opvang voor iedereen is”.

Laat je verassen door de mogelijkheden in de kinderopvang

De laatste tip die Loek nog wil meegeven: “Laat je verassen door de mogelijkheden die er zijn! Vaak zien mensen vooral de beperkingen; “toch is dat het absoluut waard! “Je kunt in dit werk echt het verschil maken voor kinderen. Bij een sportactiviteit blonk een jongen zó uit dat wij hebben gestimuleerd en mogelijk gemaakt dat hij meer met deze sport bezig kon zijn. Daar haalde hij zoveel energie en zelfvertrouwen uit! Dat is mooi om te zien en is echt bijzonder aan dit werk!”

Bron: Jouwzorgbaan.nl